torstai 27. marraskuuta 2014

Opiskelijaelämää

Noniin

Elikkäs opiskelemaanhan me tänne tultiin, ja sitä on kyllä tehtykin. Tämä teksti kertoo vähän ohjelman sisällöstä ja siitä mitä me täällä arkisin tehdään. Kiinaan ja Pekingiin tulo valikoitui meille vaihtopaikaksi muun muassa sen takia ettei meidän erikseen tarvinnut valita kursseja käytäväksi, valittiin valmis paketti jonka yliopisto on tehnyt kansainvälisille opiskelijoille. Ohjelma on nimeltään The Contemporary Chinese Economics and Business Culture Programme. Nimensä mukaisesti ohjelma sisältää kaupallisia kursseja paljon jo puhutun kiinan lisäksi. Arkipäivät meillä kuluvat pääasiassa opiskelun parissa. Kiinaa opiskellaan viisi päivää viikossa, joka aamu, yhteensä 16 tuntia viikossa. Lounastauon jälkeen päivää jatketaan business kurssien parissa, lukujärjestyksen mukaan joko kaksi tai neljä tuntia päivässä.

                                       
                                              Koulun päärakennus


Kiinan kurssi (14 op)

Kiinan opintoja käydään täällä kahdessa osassa, erikseen puhuttua kiinaa ja kiinan kielioppia. Kiinan osiosta järjestetään kahdet kokeet, välikokeet jotka olivat puolivälissä opintoja, ja loppukokeet jotka järjestetään lopussa, uudenvuoden paikkeilla. Jouluna siis istutaan normaalisti koulussa, jippii. Sisältö molemmissa kursseissa on jotakuinkin sama,  kappaleet kirjoissa hyvinkin samanlaisia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Oral mandarin
Puhekurssia me käydään yhteensä kuusi tuntia viikossa, pääasiassa opettaja tarkistaa lausumistamme ja opettaa meille enemmän tai vähemmän käytännöllisiä asioita Kiinan maalla pärjäämiseen. Opettaja ei juurikaan puhu englantia, mikä antaa oman haasteensa opintoihin. Alkuun tosin vielä enemmän kuin nykyään, kun hiukan alkaa jo ymmärtää mitä meiltä haetaan kun hän jotain pyytää. Toisinaan aikaa silti kuluu mitä yksinkertaisimpien asioiden selittämiseen hiukan liikaa kielimuurin takia.

Chinese grammar
Kielioppikurssi on osoittautunut haastavammaksi osioksi, tietenkin. Opettaja sanoi alkuun että tämän neljän kuukauden aikana tulemme oppimaan noin 600 merkkiä. (1500 riittää sanomalehtien lukemiseen). Välikokeiden aikaan laskimme että sanastossa on (lue, pitäisi olla) noin 300 merkkiä, eli 600 merkin tavoite jopa saattaa toteutuakin. Opettaja on koulun kieliosaston johtaja ja hän on päättänyt, että me opitaan kiinaa. Läksyjä kurssilta tulee valtavat määrät ja vauhti millä mennään eteenpäin on huima. Vielä ei kuitenkaan olla pudottu kärryiltä. Ainakaan kovin pahasti.



Välikokeeseen opiskelua


Kaupalliset kurssit (16 op)

Business -kurssit koostuvat neljästä osasta; The business environment in China, Legal Dimensions of the Chinese Business World, The Business Management in China, The Chinese Business Culture. Jokaiseen neljään osaan kuuluu 32 tuntia luentoja syksyn aikana. Business kurssien päätteeksi ei myöskään ole tenttejä niinkuin Suomessa on totuttu, vaan meidän pitää jokaisesta neljästä osiosta kirjoittaa noin 2000 sanan essee valiten omasta mielestämme kurssin mielenkiintoisin luennon aihe. Business -kursseihin sisältyy myös yritysvierailut joista kerrottiin jo aiemmin tässä blogissa.

Käytännössä kaupallisten aineiden opiskelu on hyvin vaihtelevaa. Kursseja ei varsinaisesti ole eroteltu keskenään ja ne on sekoitettu lukujärjestykseen ei millään logiikalla. Miltei jokaisen luennon myös pitää eri opettaja, joten senkään avulla ei pääse kärryille siitä mitä tänään pitäisi opiskella. Opettajilla on hyvin erilaiset tavat opettaa, ja käytännössä suuren osa luennoista sisältö on hyvinkin samankaltainen toistensa kanssa. Valitettavasti tämä on aiheuttanut sen että moni on päätynyt käyttämään business tunnit tehdäkseen kiinan läksyjä.

Yhdellä business tunnilla käytiin koulun oikeussalissa näyttelemässä oikeustapauksia Kiinan tapaan. Jappoa kiinnostaa :D


 
Näkymiä koulun päärakennuksen 13. kerroksesta



International office on myös järjestänyt kansainvälisille opiskelijoille opastettuja retkiä Pekingin nähtävyyksille. Retkiä on ollut Kiellettyyn kaupunkiin, Kiinan muurille, Summer Palaceen, Akrobatiaan sekä Pekingin oopperaan. Me ollaan "päästy" vaan akrobatiaesitykseen, sekä Pekingin oopperan reissuille mukaan. Näistäkin kahdesta oopperan olisi voinut melkein jättää käymättä. Jos positiivisia asioita väkisin haluaa etsiä, voi kai sanoa että onpahan nyt nähty niin tietää ettei tarvitse enää uudestaan mennä. Ehkä joidenkin juttu, mutta ei meidän :D Kielletty kaupunki sekä Summer Palace päätettiin jo hyvissä ajoin katsastaa itse, ja kun muut olivat muurilla, me oltiin juuri sinä viikonloppuna poissa Pekingistä.

Seuraaville viikonlopuille meillä onkin ohjelmassa muun muassa Pekingin suomalaisten pikkujoulut sekä suurlähettilään järjestämät itsenäisyyspäivän kemut. Niistä lisää sitten myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti